16 Eylül 2021 Perşembe

Metropolus Romanus - 1

Tarihin tozlu sayfalarından günümüze ulaşan büyük bir  medeniyetin küçük bir kalıntısı. 
Köklerini taa Büyük Göç'ten alan ve insanoğlunun kurduğu en büyük devletlerden birini kuran bir kavim.

Ataları kendilerinden liberi cives diye bahsediyordu, özgür yurttaşlar...
Büyük bir medeniyet inşa edip büyük de bir dil kurdular. Ancak o büyük medeniyet ve dilden çok az bir kısmı zamanın karşısında yenilerek günümüze ulaştı. Evet, sayın izleyiciler, bu hafta sizlere Metropolus Romanus'tan bahsedeceğiz. Tabi araya bir Kapıs Gıcurtus girmezse..

Akdeniz'i çepeçevre saran bu kavim Romus ve Remulus önderliğinde Büyük Roma Devlet-i Şâşaalısını kurmuştular. Ada İngilteresi'nden Endülüs-i Müstakbele, oradan Şarkî Anadolu'ya ve Şimâlî Afrika-i Mehcûra kadar uzanan bu geniş topraklarda yaşayan civis romanus'lar artık yenecek düşman bırakmadıkları için olsa gerek kendilerine liberi cives dediler, özgür yurttaşlar.

Geniş ve bereketli topraklar.. Uzun yollar.. Kaygısız ve refah dolu bir hayat.. Ortasında havuzu olan mermerden avlularda geniş ve pufuduk minderlerde şöyle bir uzanıp arkada palmiye yapraklarıyla seni yelleyen ve önünde geniş kaselerde büyük ve sulu üzümler sunan hizmetkarlar eşliğinde ve dahi biraz ileride fonda arp ve lir olur halde şiir okuyan bir şairin ortam sesinin refakatinde dostlarınla siyaset ve hukuk konuşmak.. ah.. kalbim..

İşte bu ortamda hukuk icad olundu sayın seyirciler. Bu konuya çok değinmeyeceğiz.

Bu güzel ülkenin bu refah imkanı meyvelerini medeniyet ve dil olarak verdi. Akdeniz Medeniyeti (communi cultura) ve ortak Akdeniz dili (commumis lingua - lingua franca). Fakat dil konusunda ufak bir detay bir tarihi cilve mevcut. Atalarından Hektor vefat edince, onun üzüntüsünden ve yasını tutmak için dillerinden H harfini çıkarmışlar. Biz de bu yas'a saygı duyuyor ve programımıza h'siz devam ediyoruz.

Tariite bir çok devlet kuruldu ve bir çok devlet yıkıldı. Devlet-i Şâşaalı-yı Roma da bu silsileden nasibini aldı ve yıkıldı. Fakat liberi cives'ler ürriyetlerinden asla taviz vermediler. Rivayete göre er millete dünya üzerinde bir yer verilirken Romanuslarınki söylenmemiş, siz bulun denmiş. Onlar da buldukları er yeri almış ve Roma'yı kurmuş. Fakat devlet yıkılınca bu sefer de göçer ayata başlamışlar. Anadolu'nun bilimum yerlerinde küçük obalar alinde bulunsalar da daha çok Avrupa şeirlerinden Lüleburgaz, Malkara, Keşan, Şarköy gibi nadide şeirlerde yaşamaya başlamışlar. Roma'nın iki başkentinden biri olan İstanbul'u ise asla terketmemişler. Metropolus Romanus'lar... İşte belgeselimizin konusu.

Büyük Romalılar zaman içerisinde nasıl oldu da Metropolus Romanus oldular, inceleyeceğiz.

 2. Bölümde görüşmek üzere... Şukar kalın!

  - İLK DEFA DEVAM EDECEK-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder